Hoewel Baskenland in Spanje en de zuidelijke regionen van Frankrijk ligt, betekent dit niet dat je hier te maken hebt met het mediterrane klimaat dat je zo gewend bent aan te treffen in Zuid-Europa. Door de ligging aan de Golf van Biskaye en de invloed van de Pyreneeën op het weer in Baskenland is hier eerder sprake van een gematigd zeeklimaat. Binnen de Köppen-Geiger klimaatclassificatie is dit een Cfb-klimaat. Voor de mensen die wat meer van de klimaatsoorten afweten zullen misschien al snel herkennen dat dit een zelfde klimaattype is als dat in Nederland heerst. Echter…in Baskenland valt gemiddeld meer regen dan in Nederland.
Het weer in Baskenland
Neerslag
Zoals in de introductie al beschreven valt er in de regio Baskenland meer regen dan in Nederland. Net als bij ons zie je dat de neerslag redelijk verdeelt over het jaar valt. In Baskenland zie je wel dat de zomer gemiddeld minder nat is dan de winter. Bij ons is dat, hoewel ons gevoel ons iets anders vertelt, net andersom. De gemiddelde hoeveelheden die er per jaar valt ligt rond de 1200 millimeter. Er kunnen lokaal wel enorme verschillen voorkomen. De bergen, de zee en de dalen zorgen voor microklimaten binnen de vrij kleine regio. Zo valt er in de Ebro-Vallei slechts zo’n driehonderd millimeter regen per jaar en is het daar in de zomer ook vaak aanzienlijk warmer dan elders in Baskenland.
In de wintermaanden is er een redelijke kans op winterse neerslag. Die valt dan vooral in de vorm van sneeuw. Hoe dichter bij de kust, des te kleiner de kans op sneeuw. Daarnaast geldt natuurlijk ook dat hoger gelegen gebieden veel meer kans hebben op sneeuwval dan lager gelegen gebieden. Uitzonderingen zijn dalen en valleien die dusdanig omsloten liggen door bergen of heuvels dat sneeuwbuien er gemakkelijker kunnen blijven hangen en als het ware ‘uit kunnen sneeuwen’.
In de zomer zijn het vooral de plaatsen aan de kust die populair zijn onder de toeristen. Denk hierbij aan de Spaanse badplaats San Sebastián of de onder watersporters zeer populaire stad Biarritz. Hier is het vaak een kwestie van geluk of pech hebben. Je kunt meerdere dagen hebben zonder een druppel regen, maar er kan ook sprake zijn van een periode met wat meer onbestendig weer. Aan de Franse kust is die kans overigens kleiner dan in Spaans Baskenland.
Temperaturen
De gemiddelde temperaturen lopen redelijk uiteen binnen de regio. Wederom zijn het ze zee en de hoogteverschillen die hier zorgen voor verschillende omstandigheden binnen de regio. Soms kan op een zelfde moment er zomaar vijf tot tien graden verschil zijn tussen twee plekken die hemelsbreed slechts tientallen kilometers van elkaar liggen. Door de zuidelijkere ligging is het in plaatsen die aan de kust liggen gemiddeld enkele graden warmer dan in Nederland. Reken in de zomer op gemiddeld 25-26 graden en in de koudste wintermaanden nog altijd op gemiddeld 10 tot 15 graden als maximumtemperatuur. De nachttemperaturen liggen in de zomer rond de 15 tot 19 graden en in de winter rond de 4 tot 7 graden Celsius. Nachtvorst en zeker vorst aan de grond zijn dan wel mogelijk. Des te hoger je zit, des te lager de temperatuur meestal is. Wie in het zomerseizoen naar Baskenland reist die kan te maken hebben met uitschieters. Tropische dagen met temperaturen van dertig graden of meer zijn niet vreemd in Baskenland. Bij uitzondering kan het kwik zelfs richting de 35 graden of hoger gaan. Recordtemperaturen liggen zo tegen of rond de veertig graden. Dit verschilt per plaats. De kans dat je dit meemaakt als je in Baskenland bent is gelukkig zeer klein.
Wind
Baskenland staat erom bekend dat er vrij veel wind kan staan. Dat geldt in ieder geval voor de kustgebieden. Het maakt hierbij niet zoveel uit of je je nu in Frans Baskenland of in Spaans Baskenland bevindt. De vaak aanlandige wind zorgt voor prima omstandigheden voor watersporters die wind nodig hebben om hun sport te beoefenen. Denk hierbij aan zeilers, kitesurfers en windsurfers. Helaas is het wel zo dat de gemiddelde windsnelheid in de aangename zomermaanden gemiddeld lager ligt dan in de winter. De gemiddelde windsnelheid in december ligt bijvoorbeeld rond de 9 kilometer per uur terwijl die in juli en augustus gemiddeld rond de 6 kilometer per uur ligt. In de zomerperiode komt de wind vooral uit de noordelijke en westelijke richting, terwijl in de rest van het jaar de windrichtingen wat meer gelijkmatig verdeeld zijn.
Klimaatstatistieken
Op de website www.klimaatinfo.nl kun je uitgebreide klimaatinfo terugvinden van verschillende plaatsen binnen Baskenland. Zo kun je de maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, hoeveelheden neerslag, aantal uren zonneschijn en indien van toepassing de zeewatertemperatuur zien van een diverse locaties in Baskenland. Daarnaast maakt de site ook inzichtelijk hoe groot de kans is op warm weer, winters weer, langdurige neerslag of op zonnige weer.
Bekijk de klimaatinfo van bestemmingen in Frankrijk
Bekijk de klimaatinfo van bestemmingen in Spaans Baskenland