Vakantie in Baskenland

Baskenland is een heerlijke vakantiebestemming. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat er zoveel meer Nederlanders naar de Spaanse costa’s of de Côte d’Azur gaan in plaats van naar Baskenland. De reisafstand is niet langer, de kwaliteit van de hotels is minstens net zo goed en het eten is veel beter dan in veel populaire Spaanse en Franse vakantieregio’s. Het zal waarschijnlijk vooral de onbekendheid zijn dat zorgt voor minder Nederlandse toeristen. Een factor die zeker te weten meewerkt is het feit dat Baskenland gemiddeld wat minder warm is en meer kans op regen kent. Maar is dat zo erg als je kunt genieten van interessante cultuur, mooie natuur en heerlijk eten?
Reizen naar Baskenland

Wie naar Baskenland wil reizen die kan uit verschillende mogelijkheden kiezen. De auto en het vliegtuig zijn de meest gebruikte vervoersmiddelen. Over de weg kun je natuurlijk ook met de motor of camper naar Baskenland reizen. Wie een caravan mee wil nemen die kan dat prima doen, ook naar Spaans Baskenland. Je moet het laatste stukje wel door de uitlopers van de Pyreneeën, maar dat is over de snelweg prima te doen. Sommige hoger gelegen delen van Baskenland kunnen wel wat lastiger bereikbaar zijn met de caravan.

De afstand vanaf Utrecht over de weg naar Bilbao bedraagt ongeveer 1400 kilometer. De Franse stad Biarritz ligt iets meer dan 1250 kilometer van Utrecht af. De totale reisafstand hangt natuurlijk af van je vertrekpunt in Nederland en je bestemming binnen Frans of Spaans Baskenland. De reistijd over de weg zal ergens tussen de 12 en 16 uur bedragen exclusief je pauzes. Hoewel er zeker mensen zullen zijn die dit in één ruk rijden is het aan te raden om er twee dagen voor uit te trekken. Dat geldt zeker voor de zomermaanden waarbij het erg druk kan zijn op de weg. Vooral de zaterdagen in juli en augustus zijn erg druk op de routes richting Bordeaux, waar je ongetwijfeld langs rijdt. De drukte kan zowel op de heen- als de terugweg voorkomen.

Met het vliegtuig kun je naar verschillende luchthavens in Baskenland vliegen. Op Bilbao kan rechtstreeks gevlogen worden vanaf Amsterdam. Deze vlucht duurt ongeveer twee uur. Als je naar San Sebastián wilt vliegen dan kan dat niet rechtstreeks. Deze vrij kleine luchthaven heeft een beperkt aantal bestemmingen waarop gevlogen wordt. Met Vueling kun je via Barcelona naar San Sebastián reizen. De prijzen voor vliegtickets naar Bilbao liggen vaak ook gunstiger waardoor Bilbao vooral gebruikt wordt door mensen die met het vliegtuig naar Spaans Baskenland reizen. Vitoria Airport is eigenlijk geen optie. Deze luchthaven gelegen bij Vitoria-Gasteiz heeft geen goede verbindingen van/naar Nederlandse luchthavens.
Wie naar Frans Baskenland vliegt die is aangewezen op Biarritz Pays Basque Airport. Er zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Biarritz. Wel kun je via Paris-Orly naar Biarritz vliegen. De gemiddelde reistijd inclusief de overstap ligt meestal zo rond de 4 tot 5 uur.

Dankzij de hogesnelheidstreinen die door Frankrijk razen is het vrij eenvoudig om met de trein naar Baskenland te reizen. Ook kun je de trein combineren met een lange afstandsbus als je naar bijvoorbeeld Biarritz reist. De reistijd naar Biarritz met de trein bedraagt vanuit Amsterdam ongeveer 9 uur. De vaak voordeligere optie van trein met lange afstandsbus neemt ongeveer 15 uur in beslag. Naar Bilbao neemt de treinreis pakweg 12 uur in beslag en de combinatie van trein met bus meestal tussen de 17 en 18 uur.

Ontdek Baskische steden op de fiets

De fiets is een gemakkelijk en gezond middel om een stad te leren kennen. Zeker onder begeleiding van een ervaren gids wordt een fietstocht al snel een ideale manier om binnen een paar uur de belangrijkste hoogtepunten van een stad te ontdekken. Baja Bikes organiseert in steden in heel Europa en zelfs daarbuiten interessante fietstochten waarbij je onder begeleiding van een ervaren en gedreven Nederlands- of Engelstalige gids een bestemming op de fiets verkent. Binnen Baskenland biedt Baja Bikes dergelijke fietstochten aan in de steden Bilbao en San Sebastian. In San Sebastian is de San Sebastian Highlights Tour de populairste. In 2,5 uur tijd ontdek je de stad waarbij heuvels vermeden worden.
Ook Bilbao kent een Highlights Fietstour. Daarnaast is er ook de interessante Bilbao Underground Tour of je kunt ook een fiets huren om de stad zelf te verkennen.
Bekijk de fietstochten in Bilbao
Bekijk de San Sebastian Highlights Tour

fietstocht