Baskenland voor beginners

Baskenland | bezienswaardigheden | eten & drinken | vakantie in Baskenland | reisinformatie | weer & beste reisperiode | links

Praktische reisinformatie

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Baskenland op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Baskenland vind je terug op Baskenland, Spanje en Frankrijk sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over Baskenland of de Baskische steden kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Baskenland bezienswaardigheden

In Baskenland is veel te zien en te doen. Van verschillende plaatsen in Baskenland heeft de site top10bezienswaardigheden.nl de belangrijkste bezienswaardigheden op een rijtje gezet:
Bilbao bezienswaardigheden top 10
San Sebastián bezienswaardigheden top 10

Onderstaande reisinformatie geldt voor zowel Frans als Spaans Baskenland. Als de informatie tussen deze twee gebieden verschilt, dan staat dat duidelijk in de tekst vermeld.

Alarmnummers

Het algemene noodnummer in Spanje en Frankrijk is net als bij ons 112. Net zoals in Nederland zorgt de Engels en Spaans of Frans sprekende operator ervoor dat de juiste hulpdiensten gewaarschuwd zullen worden (politie, ambulance en/of brandweer). Het nummer is gratis te bereiken vanaf de vaste lijn en de mobiele telefoon.

Elektriciteit

Ga je op reis naar Baskenland? Dan hoef je vrijwel zeker geen reisstekker of adapters mee te nemen om gebruik te maken van het elektriciteitsnetwerk. De stopcontacten komen overeen met die van Nederland, zodat onze stekker probleemloos in de locale stopcontacten zouden moeten passen.

Fooien

De lonen liggen in Spanje en Frankrijk niet op het niveau van wat we in Nederland en België gewend zijn. De mensen die in het toerisme en de horeca werkzaam zijn die zijn dan ook voor een redelijk deel afhankelijk van de fooien die gegeven worden. Het geven van een fooi is niet verplicht, maar eigenlijk gaat men er bijna wel vanuit dat er een fooi gegeven wordt. Hanteer in bars en restaurants een fooi van 5 tot 10 procent. Die betaal je door geld na het afrekenen te laten liggen.
Ook taxichauffeurs en een kapper/kapster betaal je een fooi van maximaal zo'n tien procent. Heb je aan een excursie deelgenomen? Geef de gids of reisbegeleider na afloop een paar euro fooi.
Voor kamermeisjes is een fooi van 1 of 2 euro per dag gebruikelijk. Leg deze 's morgens voor het verlaten van de kamer duidelijk zichtbaar op het hoofdkussen.

Geld

In Baskenland betaal je met de euro. Sinds de invoering van deze Europese munt doen zowel Frankrijk als Spanje mee. Je hoeft dus geen geld te wisselen om te betalen in Baskenland.

In grote steden en veel dorpen zal het niet lastig zijn om een geldautomaat te vinden waar je geld op kunt nemen met je pinpas, mits deze geschikt is voor opnames in Europa. Normaal gesproken zouden er voor de geldautomaten van banken en bij pinautomaten geen transactiekosten berekend mogen worden.

Meer info over Baskenland

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Baskenland en steden in Baskenland:
Bilbao voor beginners
Bilbao informatie
San Sebastian informatie
Baskenland startpagina
Baskenland weer & klimaat

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy