Bezienswaardigheden in Baskenland

In Baskenland is voldoende te zien en te doen. Je kunt er genieten van fraaie dorpen, stukjes indrukwekkende natuur, adembenemend mooie stranden, fraaie oude steden en allerlei andere bezienswaardigheden. Baskenland heeft eigenlijk voor iedereen wel wat te bieden. Op deze pagina hebben we een kleine selectie gemaakt van bezienswaardigheden die wij persoonlijk de moeite waard vinden in zowel Frans Baskenland als in Spaans Baskenland. Er is echter nog veel meer te zien en te doen in deze fantastische regio. Beperk je dus absoluut niet tot dit lijstje met bezienswaardigheden, maar ga vooral zelf op ontdekking uit.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Baskenland bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Baskenland.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Baskenland
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Baskenland via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Baskenland via Tiqets

Elciego

Liefhebbers van bijzondere architectuur moeten beslist een bezoek brengen aan het Spaanse dorp Elciego. Hier werd namelijk de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry benaderd om een door hem ontworpen hotel te bouwen. Omstreeks 2003 was Frank Gehry in Elciego en dronk daar de heerlijke Rioja wijn uit de regio. De kleur van de wijn, de sfeervolle omgeving en zijn liefde voor het landschap zijn uiteindelijk samen gekomen in het ontwerp. Frank Gehry heeft meerdere bijzondere werken op zijn naam staan. Zo werd het Guggenheim in Bilbao, de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles, het Louis Vuitton Museum in Parijs, het Dansende Huis in Praag en het Weisman Art Museum in Minneapolis al eerder door hem ontworpen. Wanneer je Hotel Maqués de Riscal bezoekt, kom je eerst aan in de shop van het wijnhuis wat hier tevens gevestigd is. Hier kun je een tour en/of wijnproeverij boeken. Je kunt er ook een reservering maken voor een hapje en/of een drankje in één van de drie restaurants van het hotel. Of je kiest er voor om er één of meerdere nachten te overnachten. Op die manier krijg je meteen volledig toegang tot het buitengewoon en waanzinnige bouwproject van Frank Gehry.

Meer info over El Ciego

Elciego

Lourdes Txiki

De grot Lourdes Txiki is voor veel gelovigen een ‘must see’ plek. De populariteit van deze plek in San Sebastian is vooral ontstaan in 1997. Tijdens een overstroming in San Sebastian kwam een groot deel van de stad en de regio onder water te staan. Ook de omgeving van Lourdes Txiki werd niet bespaard. Wel was het vervolgens opmerkelijk, dat het beeld van de Maagd Maria en de grot onaangetast bleven. Sindsdien wordt er gesproken van een “wonder”. Lourdes Txiki wordt veelal gebruikt voor verschillende missen, bruiloften en festivals als het festival van Pilar.

Vitoria-Gasteiz

In de stad Vitoria is het parlement van Baskenland gehuisvest. De geschiedenis van Vitoria heeft een spoor achtergelaten in het culturele, militaire en commerciële leven binnen de regio. Het monumentale erfgoed heeft pareltjes te bieden in de vorm van middeleeuwse paleizen, nostalgische pleinen als Plaza de España, oude stadsmuren, eeuwen oude kerken, de Santa Maria kathedraal, historische torens als Torre de Mendoza en een schitterend stadhuis. Het culturele leven staat eveneens hoog in het vaandel. Boeiende musea als het Atrium en het archeologische museum BIBAT zijn uitstekende referentiekaders. En ook het groene karakter van Vitoria is noemenswaardig. Niet voor niets werd de stad in 2012 uitgeroepen tot één van de meest groene steden in Europa.

Oude binnenstad van Bilbao

Het oude centrum van Bilboa ‘Casco Viejo’ bevindt zich rondom de Iglesia-Catedral de Santiago. Met name de Siete Calle (de zeven straten) ten zuiden van de kathedraal zijn het oudste deel van de stad. In deze middeleeuwse straten bevinden zich allerlei ondernemers met kleine winkeltjes, horeca en knusse pleinen. Het oude centrum is inmiddels iets meer uitgebreid. Bezienswaardigheden die er te ontdekken zijn, zijn Plaza Nueva, het parkje El Arenal, het Arriaga theater, Iglesia San Nicolás de Bari en de overdekte Ribera markt. De pelgrims tocht naar Santiago de Compostella, die ook door Bilbao loopt, is te herkenen aan de blauw met gele tegels in de weg. Een mooi voorbeeld hiervan is te zien in Calle de la Tenderia in Casco Viejo.

Meer info over Bilbao

Oude binnenstad van Bilbao

Stranden van San Sebastian

De prachtige stranden van San Sebastian zijn mede verantwoordelijk voor de populariteit van de stad. Al lang geleden stond San Sebastian al bekend bij de Spaanse levensgenieters die er een tweede huis kochten. Maar ook toeristen weten al langere tijd deze Baskische stad te omarmen. Stranden als Playa de la Concha, Playa Ondarreta en Playa Zurriola geven de bezoekers meer dan eens een welkome verkoeling tijdens de soms erg warme dagen. En ook sportievelingen maken dankbaar gebruik van het vlakke centraal gelegen strand. Regelmatig zie je jong en oud er een balletje slaan tegen de meters hoge kade van Paseo de la Concha. En wanneer het vloed wordt staat iedereen op de promenade te genieten van al het spetterende geweld die de soms meters hoge golven met zich meebrengen. Families liggen doorgaans aan het gemoedelijke strand van Ondarreta Beach en de surfers en andere watersporters genieten veelal aan het strand van Zurriola Beach. Maar het drukst is het vaak aan het immens populaire La Concha strand.

Stranden van San Sebastian

Pamplona

In de autonome regio Navarra bevindt zich de bekende Spaanse stad Pamplona. Al tijdens de Romeinse tijd werd de stad Pamplona opgericht en groeide het al snel uit tot de hoofdstad van de regio. De meeste mensen zullen Pamplona kennen van de beelden die we jaarlijks op tv zien, wanneer het Pamplona San Fermin festival in juli plaatsvindt. De straten zijn dan gevuld met grote menigten die de in de straten rennende stieren op allerlei mogelijke manieren uit de tent lokken. Pamplona is ook een stad met prachtige oude en moderne architectuur. Denk hierbij aan de gotische kathedraal van Pamplona ‘Iruñeko Andre Maria Erreginaren katedrala’ uit de veertiende eeuw, het strak vormgegeven conferentiecentrum ‘El Palacio de Congresos y Auditorio de Navarra’, de sfeervolle straten als de Paseo de Sarasate waar tevens het standbeeld van koning Garcia IV van Navarra staat, de Pamplona Citadel Iruñeko zitadela’ en het ruim bemeten plein Gazteluko Plaza waar verschillende festiviteiten worden gevierd.

Meer informatie over Pamplona

Guggenheim

Het meest opmerkelijke gebouw van Bilbao is onbetwist het Guggenheim Museum. Dit moderne kunst museum is wereldberoemd, net als de twee andere musea uit de Solomon R. Guggenheim Foundation. Deze bevinden zich in New York en Venetië. En in Abu Dhabi wordt hard gewerkt aan een vierde museum. Het Guggenheim in Bilbao ligt direct aan de rivier Ría del Nervión. Aan het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw, werd er hard gewerkt aan het bouwwerk wat we tegenwoordig deconstructivistisch architectuur noemen. Deze eigentijdse stroming kenmerkt zich door verwarring en onzekerheid zoals dat tegenwoordig ook voorkomt in onze maatschappij. De materialen die gebruikt zijn bestaan vooral uit titanium platen, glas en staal. De architect die verantwoordelijk is voor kunstwerk is Frank Gehry. Deze Canadese-Amerikaanse architect is onder andere ook bekend van het Dansende Huis in Praag, het Louis Vuitton Museum in Parijs en de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles. In het moderne kunst museum zijn regelmatig wisselende collectie te zien van gevestigde kunstenaar als ook nieuwkomers. Bekende namen als Andy Warhol, Pablo Picasso, Jean Arp en Anselm Kiefer zijn hier meerdere malen vertegenwoordigd. Ook buiten het Guggenheim in Bilbao is opmerkelijke kunst te bespeuren. Zo is er bijvoorbeeld een reuze spin aan de kade te bewonderen die gemaakt is door Louise Bourgeois en staat er een meters hoge puppy van Jeff Koons aan de ingang.

Meer info over het Guggenheim Bilbao

Guggenheim

Wijnhuis Doniene Gorrondona

In het traditionele dorp Bakio, kun je een wijnmakerij bezoeken die bekend staat om de Txakoli. Hier aan de kust, langs de Golf van Biskaje, groeien de wijnranken onder zeer goede omstandigheden. Txakoli is de meest bekende wijnsoort van Baskenland. In sommige streken is de Txakoli licht sprankelend en vrij droog, maar er zijn inmiddels meerdere varianten. In verhouding tot andere wijnen, zit er in Txakoli iets minder alcohol. Veelal wordt Txakoli dan ook gedronken als een aperitief in combinatie met een pintxos.

Wijnhuis Doniene Gorrondona heeft een leuke toer samengesteld, waarbij je allerlei informatie krijgt over het distilleerproces, de regio en natuurlijk het proeven van de wijnen.

Meer info over Wijnhuis Doniene Gorrondona

Monte Urgull

Direct boven de haven van San Sebastian ligt de top van Monte Urgull. De berg Monte Urgull wordt doorgaans bezocht om de oude vestingwerken, het stadspark en het uitmuntende uitzicht op de stad en het strand vanSan Sebastian. Sinds 1965 zijn hier regelmatig allerlei restauratie werkzaamheden verricht om oude culturele bezienswaardigheden in stand te houden. Castillo de la Mota was het eerste verdedigingswerk tijdens het bewind van de koning van Navarre in de twaalfde eeuw. Tegenwoordig kun je er tentoonstellingen bewonderen die de geschiedenis van de stad op passende wijze behandelen. Andere bijzondere bezienswaardigheden van Monte Urgull zijn de Engelse begraafplaats ‘Cementerio de los Ingeles’, Museum San Telmo en Batería de Santiago.

Monte Anboto

De karakteristieke en historische berg Amboto in de provincie Biskaje, wordt door vele Basken als een heilige berg beschouwd. Anboto is een ruim dertienhonderd meter hoge berg in de de directe omgeving van Parque Natural Ukiola. Dit gebied leent zich uitstekend voor het maken van mooie wandelingen, uitdagende fietstochten, spectaculaire klimroutes en natuurlijk prachtige uitzichten. Monte Anboto is een berg met een verhaal. De legende van Monte Anboto verteld het verhaal van godin ‘Mari’, wiens geest nog altijd met enige regelmaat verschijnt aan de ingang van de grot ‘Cueva de Mari’.

Oude binnenstad van San Sebastian

De noord-Spaanse stad San Sebastian ligt aan de heerlijke baai La baie de la Concha. Inwoners noemen de stad ook wel liefkozend Donostia. De stad staat bekend om de hoge concentratie aan michelinsterren restaurants, het heerlijke strand, niet te vergeten de pinxtos en het kleine eiland Santa Klara. Het oudste deel van San Sebastian bevindt zich ten zuidoosten van de berg Mont Urgull en rechts van de haven. In het hart van dit centrale deel tref je het sfeervolle plein Plaza de la Constitucion, waar regelmatig allerlei optredens en festivals plaatsvinden. Een paar straten verder kun je de basiliek Église San Vicentre bezoeken. Dit indrukwekkende barokke bouwwerk dateert uit de achttiende eeuw. Ook het in 1912 ingehuldigde theater ‘Victoria Eugenia Antzokia’ is beslist een bezoekje waard. De vele straten binnen het oude centrum van San Sebastian zijn behoorlijk levendig te noemen. De vele bar’s waar je zeer smaakvolle pinxtos kunt nuttigen zijn hier mede verantwoordelijk voor. Zowel in de bar als buiten op straat is er zeker zo tegen het einde van de middag veel gezelligheid te bespeuren.

Meer info over San Sebastian

Oude binnenstad van San Sebastian

Kathedraal van Bayonne

In het Franse deel van Baskenland kun je de kathedraal ‘Cathédrale Sainte-Marie de Bayonne’ bezoeken. Deze is gelegen in het de hoofdstad van Frans Baskenland, Bayonne. De kathedraal is onderdeel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. De gotische kathedraal van Bayonne beslaat meerdere periodes in de geschiedenis. Het begin van de bouw ligt in de dertiende eeuw, maar de toren komen bijvoorbeeld uit de negentiende eeuw. Sinds 1998 behoort de Cathédrale Sainte-Marie de Bayonne in ieder geval thuis op de lijst van werelderfgoederen.

Gorges Holzarté

De kloven van Holzarté zijn beslist een bezienswaardigheid in het Franse deel van Baskenland. Het naar beneden stromende water heeft in de loop van miljoenen jaren voor spectaculaire kloven gezorgd, die op sommige plaatsen wel driehonderd meter diep zijn. Als je het aandurft dan kun je de uitdaging aangaan om de bijna zeshonderdmeter lange brug over de Olhadubi kloof te bewandelen. Het is een unieke ervaring met fraaie uitzichten. Zorg in ieder geval voor goede schoenen en voldoende drinkwater. Gorges Holzarté is het best bereikbaar vanuit de plaats Larrau.

Espelette

Omstreeks de zestiende of zeventiende eeuw werd de oorspronkelijke Mexicaanse rode chilipeper in de Franse plaats Espelette geïntroduceerd, door niemand minder dan Christopher Columbus. En al snel werd er gekeken of het klimaat van dit deel in Frankrijk geschikt zou zijn om ze zelf te kweken. Dit lukte! Inmiddels is de Piment d’Espelette een symbool van de stad. Op verschillende plaatsen hangen de rode pepers te drogen of ter decoratie. In het laatste weekend van oktober wordt er sinds 1968 zelfs een heus gastronomisch feest ter eren van de pepers gehouden.

Meer info over Espelette

Biarritz

De smaakvolle badplaats Biarritz ligt aan de Golf van Biskaje in het Franse deel van Baskenland. Al in de negentiende eeuw werd de plaats veelal bezocht door toeristen die er van het lekkere weer, de mooie stranden en de frisse lucht kwamen genieten. Het ontpopte zelfs als kuuroord. De plaats Biarritz was ook erg geliefd bij keizerin Eugénie de Montijo, vrouw van Napoleon III. Ze liet er zelfs een eigen paleis aan het strand bouwen. Tegenwoordig is hier een hotel in gevestigd. Andere leuke bezienswaardigheden van Biarritz zijn de paardenrenbaan, de orthodoxe kerk uit de negentiende eeuw, het chocolademuseum ‘Musée du Chocolat’, het zee-aquarium van Musée de la Mer en het symbool van de stad, Rocher de la Vierge (rots van de Maagd Maria).

Biarritz